Lege og spil

Du har måske prøvet at spille Kongespil eller Stubspil, hvor det gælder om at vælte først modstanderens række af bønder og til sidst kongen, som står inde i midten. I dag kan man købe en flot pakke med spillet i en legetøjsbutik, men i middelalderen, hvor man også spillede spillet kunne man nøjes med nogle stokke, som man selv havde snittet til.

Man havde også brætspil, som vi kender det i dag f.eks. ”mølle”. Middelalderspillet, der ligner det hed ”Tavl”. Et andet spil hed ”Daldøs”.

Vi ved at både voksne og børn legede i middelalderen. De voksne kunne lege ved fester og andre højtider hvor f.eks. de unge mænd kunne dyste om hvem der var stærkest ved at løfte tunge sten, ”trække krog” hvor man trak modstanderen med lillefingeren eller at tage livtag, dvs. at vælte modstanderen til jorden. Man kunne også løbe om kap eller dyste om hvem der kunne hoppe længst.

Det var almindeligt at en landsby havde et samlingssted, hvor man kunne samles for at lege. Olaus Magnus – som levede i 1500 tallet – fortæller at det hos ”nordboerne” var en almindelig tradition - især om sommeren - på fridage og festdage at man samledes på et sted, som var indrettet til at lege. Han skriver også, at man gjorde det for at modvirke fedme og stive kroppe.

I mange lege kunne børnene kopiere de voksnes gøremål: drengene kunne prøve at vælte hinanden ned fra en træbuk for at øve sig på at blive siddende i sadlen på en hest.


Tavl, klik for større billede

Tavl, klik på billedet og få det i stor udgave.
 

Bornholms Middelaldercenter * Skoletjenesten
Stangevej 1, Østerlars * 3760 Gudhjem * Tlf. 5649 8319